Kahve Çekirdeği Hasatı ve Kahve Çekirdekleri Nasıl İşlenir?

Tarih: 23.08.2022 17:41
Kahve Çekirdeği Hasatı ve Kahve Çekirdekleri Nasıl İşlenir?
Peki ya kahve çekirdekleri? Bir bitkinin meyvelerinde başlayıp öğünlerimizi tamamlamaya kadar geçen yolculukta ne gibi aşamalardan geçiyor?


İşte bu içeriğimiz kahvenin yapıtaşını oluşturan kahve çekirdeklerinin hikayesi hakkında! Gelin en az kahvenin kendisi kadar hakkında bir şeyler bilmeniz gereken kahve çekirdeklerini birlikte keşfedelim!

Kahve Çekirdeği Hasatı

Kahvenin bardaklarımıza ulaşmadan önce çıktığı yolculuğun ilk adımı hasattır. Bir kahve ağacı ortalama 4 – 7 yıl arasında beklenen olgunluğa ulaşıp meyve vermeye başlar. Başlangıçta yeşil olan bu meyveler kırmızıya döndüğünde, hasat için hazırdır.

Kahve çekirdekleri için hasat zamanı bölge ve rakımlara göre değişse de ortalama Eylül ile Mart ya da Nisan ile Ağustos ayları arasında gerçekleşir. Bu dönemlerde kahveler şerit ve seçici olmak üzere iki isimle adlandırılan toplama süreçlerine tabiidir. Şerit toplamada yeterli olgunluğa ulaşmış kahve meyvelerinin tamamı toplanıp, olgunlaşmış olanları ayrıştırılır. 

Bu işlem genelde Robusta kahveleri için yapılır. Seçici toplamada ise önce olgunlaşmış meyveler toplanıp henüz yeşil olanlar bırakılır. Bir süre sonra bırakılan meyveler kontrol edilip olgunlaşmış olanları yeniden toplanır. Bu yöntem de Arabica kahveleri için tercih edilir.

Kahve Çekirdekleri Nasıl İşlenir?

Kahve çekirdekleri toplandıktan sonra işleme süreci başlar. Tipik bir kahve işleme aşamasında toplanan ve kolay ayrılması için önceden ıslatılan ya da ezilen kahve meyveleri soyularak, içindeki çekirdekler çıkarılır. Hafif yeşilimsi sarımsı renkte olan bu çekirdekler yaklaşık iki gün boyunca yumuşaması için suda bekletilir. Daha sonra çekirdekler güneş gibi doğal yollarla ya da çeşitli teknolojik yöntemlerle iyice kurutulur. Dışındaki parşömen adı verilen tabaka soyularak çekirdekler kahverengi haline gelene kadar kavrulur. Kahve işleme süreci böylece tamamlanmış olur.

Burada anlattığımız kahve işleme sürecine kıyasla Etiyopya, Kenya, Brezilya gibi suya erişimin çok kolay olmadığı iklimlerde geleneksel olarak yıkanmadan kurutma yöntemi kullanılır. Bu yöntemde kahve çekirdekleri, fermantasyonu veya çürümeyi önlemek için belli aralıklarla hareket ettirilerek günlerce güneşte kurutulur. Her iki yöntem de dünyanın farklı noktalarında farklı koşullarda uygulanır.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...