Herkesin Sevdiği Kahvenin Tarihi

Tarih: 07.09.2022 14:02
Herkesin Sevdiği Kahvenin Tarihi
Kokusuyla herkesi baştan çıkaran, aromatik lezzetlerle farklı damak tatlarına uygun olarak formüle edilen kahve, petrolden sonra en çok talep gören maddedir.
İlk olarak Habeşistan’dan Arabistan’a ihraç edilen kahvenin tarihi ve keşfi hakkında birçok rivayet vardır. M.Ö. 850 yılında Etiyopya’da çobanlık yapan bir genç, keçilerinin bazı yemişleri yediklerinde çok daha hareketli ve canlı olduklarını farketmiş.

Bunun üzerine keşişlere durumu bildirerek yemişi denemelerini sağlamıştır. Keşişler yemişi yemesine rağmen tadın acı olduğunu fark etmişler, bunun üzerine ateşe atarak aromatik bir tada ulaştığını fark etmişlerdir. Bu yemişten içecek yapmaya karar veren keşişlerin ilk kahve pişirmeyi denedikleri ifade edilir. Bu içecek hem ayık kalmalarına neden olur hem de hoş kokusuyla tanrının bir lütfu olarak görülür. Kahvenin tarihi aslında yeni coğrafyaların keşfedilmesiyle farklılık gösterilmiştir.

Ülkeler arasındaki ziyaretler ve sunulan hediyeler olarak tercih edilen çuvalların ve sandıkların içinden kahveler, hikayeler anlatılsa da Avrupa kültüründe yaygınlaşmıştır. Amerika’da geçtiğimiz yüzyıldan itibaren milli içecek olarak tercih edilmiştir.


Kahvenin Keşfi

Kahve içme kültürü Millan Önce ortaya çıksa da kitleler tarafından keşfedilmesi 11.yüzyıla kadar gider. Etiyopya’dan Arabistan’a ihraç edilen kahve Arapların şarap içemediği için tercih ettiği alternatif içeceklerden olmuştur.

Mısır’dan Osmanlı’ya uzanırken 1615 yılında Venedik’e ulaşan kahve, Avrupa’nın keşfetmesiyle daha farklı bir kültür haline geldi. Daha sonra tüm dünyada yaygın geldi ve İngiliz ve Polonyalıların kolonileriyle ticaretini yaptığı bu yemiş, 20.yüzyıla gelindiğinde Brezilya’nın en büyük üretici haline geldiği bir orana ulaştı. Evde kahve kavurmak yerine hazır ürünlerin tercih edilmesi, 1901 yılında Japon Sartori Kato’nun ilk çözünen kahveyi icat etmesi instant kahve kültürünü de ortaya çıkardı.


Günümüzde Kahve

Kahve kullanımı günümüzde yıllık 130 milyonlara ulaşmaktadır. Her ülkede kahvenin sabahları tüketilmesi ve öğleden sonraları bu kültürün devam etmesi ve sosyalleşme aracı olarak kullanılması kahve tüketiminin artmasına yol açmıştır. Almanya’da ikinci dünya savaşı sonrası kahve içmek alım gücünün var olduğunu anlattığı için mucizevi bir gösterge haline gelmiştir. Şimdilerde ise metropol insanının kendine gelmesinin ilk yolu olan kahveler, her sosyal görüşmenin vazgeçilmez birer parçası haline gelmiştir.
İlgili Ürünler
Yükleniyor...