Flat White Nasıl Yapılır ?

Tarih: 06.09.2022 16:50
Flat White Nasıl Yapılır ?
İyi bir Flat White hazırlamanın ilk adımı iyi bir espresso shot’ı dır. Double espresso ile hazırlayacağımız Flat White için 18 gram kahve ile hazırlanan 60ml double espresso kullanıyoruz.

İyi bir Flat White hazırlamanın ilk adımı iyi bir espresso shot’ı dır. Double espresso ile hazırlayacağımız Flat White için 18 gram kahve ile hazırlanan 60ml double espresso kullanıyoruz.

Flat White Nedir?

Flat white, tek veya çift shot espresso üzerine mikro köpük (bir sürahinin altından buharda pişirilmiş süt) dökülerek hazırlanan bir kahve içeceğidir. Latte ve flat white arasındaki temel fark, süt ve espresso oranıdır. Flat white, bir latteden daha az süt içerir ve genellikle üstte biraz daha az köpük bulunur. Pek çok kişinin düşündüğünün aksine , Flat White’ın üstünde köpük vardır.

Flate White’ın Tarihi

Flat White 1989 yılında, Fraser McInnes adlı umutsuz bir barista'nın köpürmeyi reddeden az yağlı süte kafa tutarak cappuccino yapmaya çalışması esnasında Yeni Zelanda Wellington'da ortaya çıkmıştır. Ancak süt köpürmediği için istediğini yapamayan baristamız bu içeceğin adını "düz beyaz” anlamına gelen Flat White koyar. Kahvenin tarzı değişse de bu terim halk ağzında oturur. Fakat Türkiye ile Yunanistan arasında olan baklava, cacık tartışmaları gibi Yeni Zelanda ve Avustralya arasında da bu sahiplik tartışması vardır ve Avusturalyalılar FlatWhite içeceğinin Avusturalya kültürünün bir parçası olduğunda ısrarcıdırlar. Flat White Nasıl Hazırlanır?

İyi bir Flat White tarifinin ilk adımı iyi bir espresso shot’ı dır. Double espresso ile hazırlayacağımız Flat White için 18 gram kahve ile hazırlanan 60ml double espresso kullanıyoruz. Espressonun kremasının korunması için shot’ın 28 saniyede tamamlanması ve dolgun bir kremaya sahip olması oldukça önemli. Flat White Cafe Latte’ye benzer ancak daha az miktarda süt kullanılarak hazırlanır. Cafe Latteiçin 60ml espresso ve 180 ml süt gerekirken Flat White için 120ml süt yeterlidir. FlatWhite’ın kahve tadı Latte’ye göre daha fazladır.

Espresso’nun soğumaması için portafiltremizi hazırlayıp grup başlığına takıyoruz. Eğer giriş seviyesi tek kazanlı bir makineye sahipseniz espresso shot aldıktan sonra süt köpürtmenizi tavsiye ederiz. Özellikle giriş seviyesi makinelerde sütü önce köpürtürseniz kazanda yükselen ısı ve buhar basıncı dışarı atılmayacağı için espresso kalitesini olumsuz etkilersiniz. Ama orta seviye veya üst segment bir makineye sahipseniz bu makinelerin fazla basıncı dışarı atma özellikleri olduğu için shot’ı bekletebilirsiniz. Pitcher diye adlandırdığımız süt köpürtme kabına 1/3 oranında sütü koyup süt köpürtme çubuğunun ucunu hafifçe süte batırıp köpürtme işlemine başlıyoruz. Hava ve su karışımı yüksek basınçla süt içine püskürtüleceği için çubuğu yüzeye yakın tutarsanız büyük baloncuklar dibe yakın tutarsanız da düşük köpük elde edersiniz.

En sağlıklı yol çubuğu orta seviyeye kadar batırıp köpürme başladıktan sonra pitcher’ı sola doğru yatırarak basıncın süt içerisinde hareketini kontrol edebilirsiniz. Köpürme esnasında pitcher yüzeyini takip edin köpük artarsa köpürtme çubuğu dibe doğru gelecek şekilde pitcher’ı yükseltın. Yeteri kadar köpük oluşmazsa çubuğun yukarı çıkması için pitcher’ı biraz aşağı doğru indirerek köpürtmeyi sağlayın. Flat White’da latte’ye göre daha da az köpük kullanılır bu nedenle köpürtme çubuğunu normale göre biraz daha altlarda tutmanız gerekir. İdeal köpük sıcaklığı 65 derece olmalıdır. Siz keyfinize göre 55-65 derece arasında ısıtabilirsiniz. Bir süt termometreniz yoksa pitcher’ın sıcaklığını parmağınızla kontrol edin. Eliniz yanmaya başladığında ideal sıcaklığa ulaşılmış demektir. Köpürtmeyi sonlandırabilirsiniz.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...